ÚSPECH Z PROSTĚJOVA
Destilát TRNKOVICA 50% ročník 2014 bola hodnotená 45b z 50b ZLATÝ DESTILÁT ( výborná kvalita )
Destilát RAŽOVICA 50% ročník 2016 bol hodnotený 45b z 50b ZLATÝ DESTILÁT ( výborná kvalita )
8.4.2017 sa konal X. ročník „ Koštu, ovocných pálenok a domácich likérov“. Hlavný organizátor Mostkovického kaléšku pán Ľubomír Karafiát sa netajil spokojnosťou nad účasťou jubilejného ročníka. Degustovalo sa 874 vzoriek . Najviac vzoriek bolo zo sliviek , presnejšie povedané pálených z modrého ovocia . Nasledovali jablká a potom hrušky, marhule , čerešne , višne a ďalšie .
Hodnotenie ovocných destilátov pozostáva z dvoch časti- Prvá je odborná a nazýva sa degustácia. - Druhá je určená pre verejnosť a nazýva sa koštovka alebo ochutnávka .
Samostatné hodnotenie , degustácia prebieha v komisiách, väčšinou troj až štvorčlenných . Destiláty sa hodnotia v základnom kole a priraďujú sa im body . Najlepšie bodované vzorky postupujú do finále, kde zasadne komisia hodnotiteľov a rozhodne o šampiónovi koštovky , ochutnávky a víťazoch jednotlivých odrôd . Komisionálne hodnotenie je anonymné .
Na hodnotenie destilátov sa používa systém 50 bodov a obsahuje 6 kritérií1. vzhľad destilátu ( čistota a farba vzhľadu ) 2. čistota vône destilátu ( typickosť vône ) 3. intenzita vône destilátu 4. čistota chuti destilátu 5.intenzita chuti destilátu 6. harmónia chuti a vône ( štruktúra , vyváženosť )
Hodnotenie produktov50 bodov – šampión výstavy ( vynikajúca kvalita ) 48-49 bodov – víťaz odrody ( vynikajúca kvalita ) 42-47 bodov – zlatý destilát ( výborná kvalita ) 36-41 bodov – strieborný destilát ( veľmi dobrá kvalita ) 30-35 bodov – bronzový destilát ( dobrá kvalita )