Vihorlat
Chránená krajinná oblasť Vihorlat patrí svojou rozlohou medzi naše najmenšie ale impozantné sopečné pohoria . Táto oblasť sa nachádza na území okresov Sobrance , Michalovce, Humenné a Snina. Geologický vývoj Vihorlatu podmienil vznik nádhernej , čistej, neporušenej prírody a prírodných zvláštnosti ako sú Morské oko a Sninský kameň. Podvihorlatská pálenica vyrástla práve na okraji tejto chránenej krajinnej oblasti.
Základom našich ušľachtilých destilátov je ovocie, ktoré pochádza z krajiny v strede ktorej sa nachádza Chránená krajinná oblasť Vihorlat. Zber ovocia je prvok , ktorý určuje výrazným spôsobom kvalitu našich destilátov . Pri výrobe používame len ovocie, ktoré vyniká svojimi aromatickými vlastnosťami , vysokým obsahom cukru , výbornou kvalitou a je typické pre náš región . Ovocie je ručne triedené . Zrelosť musí byť primeraná , oberá a vykupuje sa len ovocie najvyššej kvality , dokonalé zrelé , nepoškodené , bez chorôb a škodcov , čisté. Po zbere je ovocie ihneď premiestnené do kvasiarne na ďalšie spracovanie.
V kvasiarni sa ovocie spracúva mletím , drvením , odstraňovaním kôstok, jadierok a tuhých časti , ak je to pre konkrétny druh kvasu potrebné. Dokonale spracovaná drť sa okamžite vkladá do vyčistených kvasných nádob , v ktorých prebieha kvasenie . Kvasenie prebieha pri stálej teplote a za neustálej kontroly stavu kvasu.
Po vykvasení sa kvas okamžite spracúva v paliarni . Destilácia prebieha v špičkovej aparatúre – pálenici pod dohľadom skúsených destilátorov . Naša pálenica je navrhnutá v novej koncepcii monoblokového systému kde destilácia i rektifikácia prebieha v jednom kotly s rektifikačnou nadstavbou . Kvalita celého výrobného procesu je sledovaná náročnými medzinárodnými štandardami a spĺňa kritéria noriem STN EN ISO 9001:2000 pre systém manažérstva kvality a STN EN ISO 1 4001: 2004 pre systém environmentu boli udelené renomovanou švajčiarskou spoločnosťou SGS.
Naša pýcha
Trnkovica
Ušľachtený a vzácny destilát s charakteristickou plnou horko mandľovou vôňou a jemnou arómou vyzretých tŕniek. Krásne telo, plnosť a teplo chutí doplňuje sladká vyzretá ovocná chuť na jazyku, ktorá predznamenáva plnosť a jemnosť mandľovo-ovocných nuansov na podnebí a tiež veľmi príjemných dlho pretrvávajúci madľový dozvuk. Celkový súzvuk senzorických vlastností vytvára vybrúsenú harmóniu vône a chuti. Naša atraktívna tŕnkovica získala v roku 2009 zlatú medailu na medzinárodnom festivale destilátov v Maďarsku. Je vhodná na konzumáciu ako aperitív i digestív pri sviatočných príležitostiach.
Drienkovica
Mimoriadna špecialita medzi ušľachtilými destilátmi. V typickej vôni drienkového destilátu poznávame ľahký voňavý nádych drienkového ovocia podfarbený jemnou stopou kôstky. Na počiatočnú plnú sladkasto-ovocnú chuť na jazyku nadväzuje vyvážená zmes chutí s výraznejšími a ostrejšími tónmi na podnebí. Celkový dojem uzatvára jemná elegantná kyselina s ľahkým pikantným zakončením. Súlad a harmónia chuti a vôni je zdrojom prirodzenej elegancie drienkového destilátu. Tieto vlastnosti predurčujú drienkový destilát ako aperitív . V roku 2012 ocenila odborná porota Drienkovicu . Podvihorlatská pálenica s ňou v konkurencii 256 výrobcov získala striebornú medailu.
História
Firma vznikla v roku 1990, bola zameraná hlavne na realizáciu stavieb VTL,STL,NTL plynovodov a plynových kotolní. Postupne bola rozširovaná na ostatné odvetvia :
- Stavebná výroba
- Stredisko plynofikácie
- Stredisko kamenárstva
- Stredisko drevovýroby
- Rekreačno- reštauračne zariadenia
- Stredisko pálenice