Ako si vychutnať náš pravý ovocný destilát
Pri degustácií ovocného destilátu je dôležitý správny pohár (číre sklo, vyššia stonka, tulipánový tvar).
Destilát sa do pohára nalieva len do najširšieho miesta, nie doplna.
Nechladiť, nemraziť.
Aby sa chuť ovocia v nápoji naplno rozvinula, destiláty by sa mali podávať pri teplote
16C-18C. Nemali by ste ho piť chladený a už vôbec nie mrazený, len tak si vychutnáte vôňu a chuť po ovocí, z ktorého je vyrobený.
Ak si chcete ovocný destilát skutočne vychutnať mali by ste aspoň dve hodiny pred degustáciou zabudnúť na kávu, cigaretu a pikantné jedlo.
Chutnajte po dúškoch. Nechajte ho chvíľu v ústach, pričom skúmajte jeho konzistenciu, plnosť, hladkosť. Chuť a vôňa ovocia, z ktorého je vyrobený, je v nápoji prirodzene najvýraznejšia. Ak ste ovocný destilát ochutnali, po niekoľkých minútach privoniate k prázdnemu poháru. Pohár zohrejte v dlani, tak zintenzívnite odparovanie zvyšku a dostanete ucelený obraz o destiláte: jeho kvalite a plnosti. Budete prekvapení, aké krásne ovocné arómy sa ešte uvoľňujú z prázdneho pohára.
Na zdravie !!!